14 juni 2020

Viering zomerzonnewendeOp zaterdag 13 juni vierden leden van onze loge, samen met Broeders en Zusters van andere Loges van de Orde alsook van andere Ordes, de Zomer-zonnewende. Vanwege de COVID-19 situatie gebeurde dat tijdens een Zoom-bijeenkomst.

De Zomer-zonnewende is de gebeurtenis waarbij de zon, gezien vanaf de aarde, haar noordelijkste positie bereikt. De zon staat dan recht boven de Kreeftskeerkring en markeert de langste dag van het jaar. Daarna worden de dagen weer korter tot aan de kortste dag op de Winter-zonnewende, rond 21 december.

In Groot-Brittannië is de verwelkoming van de zomerzon tijdens het solstitium of zonnewende van 21 juni uitgegroeid tot een traditioneel festijn waarvoor duizenden geïnteresseerden zich gedurende de nacht van 20 op 21 juni verzamelen rond het prehistorische steencirkel-monument Stonehenge op de Salisbury Plains, dicht bij het dorpje Amesbury in het graafschap Wiltshire. Tijdens onze viering werd bovenstaande video over deze gebeurtenis gedeeld.

Tijdens de zitting werd verder onder meer onderstaande tekst uitgesproken:
"Hoe vaak hebben wij niet tegen onszelf gezegd: dit zijn unieke tijden! Terwijl we, terugkijkend, het unieke karakter ervan niet langer kunnen ontdekken. De tijd waarin we leven, in the moment, is een uniek moment dat nooit weer zal keren en ingeklemd ligt tussen verleden en toekomst. Dat moment dat op zich geen bijzonder moment is, ware het niet dat het wordt gevormd door toekomst en verleden, door verwachtingen en herinneringen, door hoop, vrees, tevredenheid en melancholie. Het is de ruimte die als concept binnen de Japanse cultuur is gevangen door het begrip ‘’Ma”

Maar nu beleven we een periode waarvan we weten dat dit in de geschiedenisboekjes terecht zal komen. We beleven een tijd waarin het dagelijks leven van iedereen geraakt wordt. Waarin grote aantallen medemensen voortijdig naar het eeuwig oosten afreizen. Waarin geleden wordt en waarin nog veel geleden zal worden. Het is de beste tijd, het is de slechtste tijd, het is de tijd van wijsheid, het is de tijd van dwaasheid, het is de tijd van geloof, het is de tijd van ongeloof, het is het seizoen van het licht, het is het seizoen van de duisternis"