31 januari 2023

Avond over "Mithras en de vrijmetselarij"

Op woensdag 8 februari a.s. organiseert onze zuster-Loge La Liberté Delft via ZOOM een maçonnieke avond rond het Bouwstuk “Mithras en de Vrijmetselarij”. Deze avond is toegankelijk voor vrijmetselaren van alle gerenommeerde maçonnieke ordes.

Het bouwstuk gaat in op de antieke Perzische lichtgod Mithras en het ontstaan van de mysteriën in het inwijdingsgenootschap met betrekking tot deze god. Het Mithracisme was het inwijdingssysteem dat naast het Christendom een belangrijke rol zou blijven spelen in de eerste eeuwen van onze jaartelling, totdat onder invloed van het Christendom alle andere godsdienstuitingen in het West- en Oost-Romeinse Rijk verboden werden. 
 
Het betoog is gebaseerd op cultuurhistorisch, godsdiensthistorisch en archeologisch onderzoek. Verder wordt ingegaan op wat bekend is over de bijzonderheden rond de inwijdingen, graden en de organisatie van het Mithracisme en op treffende overeenkomsten met de Vrijmetselarij.

Leden van alle gerenommeerde maçonnieke Ordes kunnen zich tot 7 februari als visiteur aanmelden via secretaris@loge-laliberte.nl. Toegelaten visiteurs ontvangen kort voor de zitting de ZOOM-inloglink op het e-mailadres dat is gebruikt voor de aanmelding.

Deze ZOOM-zitting is er een in de reeks van digitale bijeenkomsten die wij organiseren onder de noemer “Nederlandstalige Gemengde Internetloge”. Daarover is meer te lezen op de website www.vrijmetselarij-internetloge.nl. Alle Nederlandstalige Vrijmetselaren van gerenommeerde Obediënties waar ook ter wereld die regelmatig via ZOOM met ons zouden willen arbeiden worden uitgenodigd zich aan te melden via bovenstaand mailadres.
 
Illustratie British Museum (CC BY-NC-SA 4.0)